Masia Torre Figueres

La Masia Torre Figueres data de principis del segle XIX i pertany a l’època de l’Eclecticisme Classicista. La primera propietària coneguda és la Sra. Rosa Ruvinat de Papiol, natural de Vilanova i la Geltrú, la qual, l’any 1846, va donar la casa i les terres que l’envolten el seu cosí Juan Torrents de Papiol.

El fill d’aquest, Manuel Torrents e Hilguero va vendre l’heretat l’any 1868 a Juan Rafecas i Puig. La família Rafecas ha estat la propietària de la casa durant tres generacions, fins que va ser venuda l’any 1988 a l’Ajuntament de Sant Boi per ser destinada a equipaments públics.

Masia Torrefigueres

La Masia Torre Figueres, antigament anomenada casa rústica o «de labranza» pertanyia a la partida Montclar, formada per un conjunt de terres amb una part dedicades al conreu del raïm i altra, terra campa. Aquesta i altres partides formaven l’heretat Torre Figueres, que ocupava una part important de terres de l’antic Sant Boi.

La casa elegant i senyorívola és de planta regular amb planta baixa, pis i golfes. Al primer pis hi ha quatre balconades centrals i dues galeries laterals, que la fan, tota ella, més airosa.

A la casa es van trobar objectes destinats a l’elaboració de vins: bótes, premsa de vins i etiquetes per a les diferents collites. Així mateix, a la masia hi havia dues tartanes antigues i una lletera oxidada, utilitzades pel transport de la llet. Els diferents propietaris de la casa van dedicar bona part de les seves terres al conreu de raïm per a l’elaboració de vins.

Perquè la masia contingués les oficines de CORESSA es van realitzar durant l’any 1990 obres de reforma i condicionament al primer pis i a l’entrada principal, intentant conservar els elements característics que defineixen l’època de construcció: sòls, pintures als sostres, voltes i parets.